Viete čo je to slad?
Je to zrno naklíčeného jačmeňa, vysušené a zbavené klíčka.
Ako odlíšite jačmenné zrno od sladového?
- Opticky je to ťažké, lebo sú veľmi podobné. Rozdiel je v biologických a
fyzikálnych vlastnostiach (zrnko sladu je napríklad ľahšie).
Keď spočítame jačmenné zrnká z vyše 40 tisíc ton sladovníckeho jačmeňa,
čo je plná spracovateľská kapacita našej sladovne, dostaneme číslo
okolo jedného bilióna.
Keď tieto zrnká poukladáme za sebou, vznikne reťaz dlhá 8 miliónov kilometrov.
Keď toto množstvo zrna sa rozhodneme naložiť do železničných vagónov,
budeme ich potrebovať 870 a vytvoria súpravu dlhú 14,5 kilometra.
Viete, že:
- na výrobu pol litra piva treba asi 75 g sladu?
- vedľajším
produktom pri výrobe sladu je tzv. sladový kvet, čo sú vlastne korienky
naklíčeného jačmeňa, ktorých sa v závere technologického procesu
sladové zrno zbavuje.
- sladový kvet je hodnotné biologické
krmivo pre hospodárske a iné zvieratá? Pochutili si na ňom aj slony z
cirkusu Alex pri vystúpení v Michalovciach.
- na výrobu jedného pol litra výčapného piva je potrebné vysadiť 40 jačmenných zŕn.
- jeden pol liter výčapného piva obsahuje približne 700 zŕn sladu.
- výživná
hodnota pol litra piva sa vyrovná 32 gramom masla, 225 gramom
kvalitného mäsa, 284g zemiakov, 105 gramom chleba alebo temer pol
kilogramu jabĺk?
|