Quality requirements |
![]() |
1. Technical requirements for grain of malting barley at purchase according to the STN-461100-5
The waste can exist in different forms: a) in the oversize on sieves with longitudinal openings of 2.5mm x 22mm and of 2.2 mm x 22 mm:
1.3 Zrno sladovníckeho jačmeňa sušené na tepelných sušiarňach sa nemôže miešať so zrnom sladovníckeho jačmeňa sušeného prirodzenou cestou. 2. Zdravotná neškodnosť 2.1 Okrem požiadaviek v tejto norme, musí zrno sladovníckeho jačmeňa zodpovedať požiadavkám stanoveným v STN 46 1100-1 a príslušným právnym predpisom (Výnos MP SR a MZ SR z 13. februára 2003 č. 414/2003-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca obsah cudzorodých látok v potravinách.). 2.2 Zrno sladovníckeho jačmeňa musí byť zdravé, vyzreté, bez škodcov a cudzích pachov. Nesmie obsahovať zrná s jasne naplesnenou a plesnivou plevou. 2.3. Musia byť zabezpečené podmienky "Vysledovateľnosti produktu a všetkých jeho zložiek" v zmysle požiadaviek stanovených Nariadením (ES) č. 178/2002 Európskeho parlamentu a rady, ktorým sa ustanovujú všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva pre bezpečnosť potravín a stanovujú postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín. 3. Odber vzoriek Odber vzoriek sladovníckeho jačmeňa sa vykonáva podľa STN ISO 13690. 4. Dodávanie 4.1 Pri dodávkach zrna sladovníckeho jačmeňa sa musí v sprievodných dokladoch deklarovať (vrátane deklarácie podľa STN 46 1100-1): a) umelé sušenie zrna sladovníckeho jačmeňa; b) odroda sladovníckeho jačmeňa.
Požiadavky
Trieda B
Trieda A
Vlhkosť najviac, hmot. %
14,5
14,0
Podiel zrna nad sitom s otvormi 2,50 mm x 20,00 mm (podľa 2.2) najmenej, hmot. %
80,0
90,0
Poškodené zrná (podľa 2.3) najviac, hmot %
5,0
2,0
Zrná s hnedastými špičkami (podľa 2.4) najviac, hmot. %
6,0
2,0
Naklíčené zrná (pod+a 2.5) najviac, hmot. %
0,5
0,0
|