Žatva vrcholí, ceny stagnujú Print
Tuesday, 18 August 2009

V tretej júlovej dekáde počasie zemplínskym poľnohospodárom prialo. Akoby im chcelo vynahradiť to, čo im odoprelo začiatkom mesiaca. Výnosy sú podľa očakávania nižšie ako vlani. Pšenica sype okolo päť ton z hektára, repka olejná tri a jačmeň 4,5 tony z hektára. Teraz sa čaká najmä na kupcov, ale tí sa veľmi neponáhľajú. 

Read more...
 
Ceny sladu potápajú sladovne aj farmárov Print
Monday, 09 March 2009
Vývoz sladu, ktorý až do vlaňajška posilňoval ekonomiku slovenských sladovní a farmárov, prestal vynášať. Vo svete sa vlani vyrobilo veľa sladovníckeho jačmeňa a ceny sladu prudko klesajú. Slovensko, ktoré patrilo k desiatim najväčším vývozcom sladu na svete, má problémy s jeho predajom.
Read more...
 
Sladovníci chystajú zmluvy Print
Friday, 06 March 2009
Slovensko patrí ku krajinám s dlhoročnou tradíciou výroby sladu. Sladovnícky jačmeň však musí spĺňať vysoké kritériá kvality, aby sa mohol využiť na výrobu piva. Preto poľnohospodári musia rešpektovať požiadavky, ktoré im stanovujú pivovary. Odborníci tvrdia, že dobré vzťahy medzi pestovateľmi a výrobcami predstavujú kľúčovú podmienku pre zachovanie produkcie kvalitného sladu.
Read more...
 
Sladovňa Michalovce otvorila východu okná do sveta Print
Monday, 28 April 2008
Slovensko patrí medzi najúspešnejších vývozcov sladu na svete. Krajina s malou rozlohou má priaznivé prírodné podmienky na pestovanie sladovníckeho jačmeňa a zhodnocuje dobrú povesť výrobcu sladu plzenského typu. Je to aj zásluha najvýchodnejšie položenej slovenskej sladovne v Michalovciach. Slovenské pivovarníctvo prežíva v posledných rokoch ťažké časy.
Read more...
 
Michalovský slad mieri na zahraničné trhy Print
Sunday, 02 May 2004
V roku 2004 uplynulo štyridsať rokov, čo sa začal v Michalovciach vyrábať slad. Odvtedy sladovňa prešla obdobiami vzostupu i pádov. V deväťdesiatych rokoch po páde michalovského pivovaru Šíravar stála otázka, kto vôbec potrebuje východoslovenskú sladovňu. Bolo jasné, že najmä miestni poľnohospodári, pestovatelia sladovníckeho jačmeňa, ale vrcholne dôležité bolo nájsť odbytiská pre slad.
Read more...